Studenten Survivalgids

Snel, goedkoop, en gezond koken als student

Snel, goedkoop, en gezond koken als student

Ben je student en woon je op jezelf? Dan wil je natuurlijk zo lekker, snel, en gezond mogelijk koken, voor weinig geld. Zoals velen zullen weten, is dit lastiger dan je zou denken, zeker als je nog weinig kookervaring hebt. Hierbij geven we je een aantal tips en tricks om zo goedkoop, gezond, en snel mogelijk te koken.

Tip 1: Let goed op de aanbiedingen.

Bekijk bijvoorbeeld eens in de bonus folders om te kijken wat er in de aanbieding is. Is er vis in de aanbieding? Kook dan ook eens een lekker visgerecht. Na maanden van ‘pasta rood’ is een beetje variatie in je maaltijden niet verkeerd. Verder is het verstandig om droogwaren zoals pasta en rijst ruim in te slaan. Deze producten blijven lang goed.

Tip 2: Kijk naar beneden.

Beneden in de schappen liggen goedkopere producten dan op ooghoogte. Op ooghoogte liggen meestal de duurdere A-merken. Beneden in de schappen de goedkopere B-merken.

Tip 3: Wees een sociale koker.

Als je met huisgenoten woont is het meestal goedkoper om met elkaar te eten dan wanneer iedereen voor zichzelf kookt. Als je dan toch voor jezelf kookt, kook dan eten voor meerdere dagen.

Tip 4: Maak grote pannen saus

Maak in plaats van iedere keer een kleinere pan saus grote pannen saus. De meeste pastasauzen blijven bijvoorbeeld lang goed als je ze in de vriezer bewaard, en ze verliezen nauwelijks smaak. Op die manier hoef je later alleen pasta af te koken en de saus op te warmen. Zo bespaar je niet alleen geld maar ook veel tijd.

Tip 5: Snij zelf je groente.

Verse groente is normaliter goedkoper dan voorgesneden zakken groente. Deze tip zal je waarschijnlijk niet veel tijd besparen, maar wel veel geld. Het snijden van de groente is even wat werk, maar hoe vaker je groente zelf snijdt, hoe sneller en vaardiger je er in wordt.

Tip 6: Doe geen boodschappen als je trek hebt.

Wanneer je trek hebt is de kans groter dat je impulsieve aankopen doet. Zo belanden de donuts toch weer in je mandje, terwijl je hier later waarschijnlijk geen zin in hebt. Het maken van boodschappenlijstjes kan je hiertegen beschermen.